Polyuretan och Polystyren

Polystyren är ett av två namn på olika sorters cellplast

Polystyren är en av två sorters cellplast

Polyuretan och polystyren är båda plastmaterial som används för att skapa isoleringsmaterial, cellplast, med. De här plasterna har lite olika uppsättning och ger lite olika typer av isoleringsmaterial som kan användas i bostäder. Cellplaster som tillverkas med dessa material används för många olika ändamål och några av dessa är till exempel att isolera husgrunder från kyla och vatten och att isolera rum från oljud.

Skillnaden mellan Polyuretan och Polystyren

Vad är det egentligen för skillnad mellan polyuretan och polystyren? I båda fallen så rör det sig om polymerer, syntetiska substanser som har skapats av långa molekylkedjor. De här molekylerna består till största delen av kol och väte atomer. Polystyren har använts längre än polyuretan och man kan säga att polyuretan blir alltmer vanligt då man behöver en bättre flexibilitet i materialet. Skillnaderna mellan de här två materialen ligger i deras kemiska uppsättning och även i hur de klarar av att stå emot kemikalier och hetta.

Låt oss se lite närmre på polyuretan och polystyren…

Polystyren

Det här är en polymer som bestå av kol och vätemolekyler, vanligtvis med en uppsättning av 8 av vardera. Polystyrenen bildar hårdare plaster som inte är särskilt flexibla. Från detta material så får man en styvare skumisolering som man brukar använda i hus och hem. Det som är så bra med polystyrenen är att den isolerar väl mot buller och även mot extremt varma eller kalla temperaturer. Det här är också en skumplast som tål vatten och som har en lång hållbarhet. Det här är egenskaper som gör att man fortsatt använder sig av polystyren trots att polyuretan blir alltmer populärt.

Polyuretan

När man ser på polyuretanens molekylära uppsättning så handlar det om en mer komplex form av polymer där det ingår molekyler av kväve, syre och kol och väte. Med polyuretan så kan man få fram en form av plast som är mer flexibel. Anledningen till att man alltmer börjar välja det här plastmaterialet är att det står emot ytter luftföroreningar på ett bra sätt samtidigt som det inte drar åt sig vatten så att man slipper mögel. Hur skummet kommer att se ut beror på tillverkningsmetod. Man kan jobba med gjutna skumdelar, extruderade eller flytande skum för att få fram rätt konsistens och form.

R-värdet

När man pratar om cellplast av polyuretan eller polystyren så brukar man nämna något som kallas för R-värde. Det här beskriver materialets värmemotstånd. Man får fram R-värdet genom att dela tjockleken med det som kallas för Λ-värdet. Ett högre värde betyder i praktiken att man får en högre isoleringsförmåga. Det här är något man måste se extra noga på då man ska använda skumplasten för att isolera grunder, väggar och tak. Framställningstekniken gör det dock möjligt att få fram skräddarsydda lösningar där cellplasten erbjuder både isolering och hållbarhet vilket givetvis är eftersökt inom byggindustrin.