Frigolit

Frigolit används till både husbyggen och när du skickar paket

Frigolit kan du se både som isolering till hus och packmaterial

Det finns varumärken som blir så kända att produkten som de står bakom till sist kallas för varumärkets namn. Det här är frigolit ett gott exempel på. De allra flesta är väl medvetna om att frigoliten är den vita cellplasten som man ofta ser i förpackningar som skydd för känsliga produkter. Skumplasten kan användas på flera sätt som till exempel för isolering och även som låtsasstuckatur. Moderna svenska verkstäder använder sig av modern datateknik för att kunna ta fram exakta former och format som sedan används inom industri och inom detaljhandeln.

Frigolit eller cellplast

Det är rätt intressant att se hur pass starkt det här varumärkesnamnet är för trots att varumärket Frigolit inte längre producerar cellplast så fortsätter man i Sverige att kalla det här vita materialet för frigolit. Det vore förstås mer korrekt att säga cellplast men frågan är om detta någonsin kommer att förändras. I Finland så har man sitt eget namn för materialet, där kallas det för Styrox.

Användningsområden

Frigoliten används inte bara i förpackningar för att skydda produkter. Det här materialet kan också vara ett bra val då man vill isolera husgrunder, tak och väggar. Då frigoliten används inom byggnation så handlar det om en hårdare variant som inte är så lätt att bryta i bitar. En stor fördel med cellplast är att den tål vatten. Det här är också ett material som är lätt att hantera och forma med rätt redskap. Man kan med en vanlig kniv eller såg göra fina snitt i plasten och få fram de former som man behöver. Inom industrin så jobbar man förstås på ett automatiserat sätt med datorteknik och man skär ofta med värmetråd eller värmekniv för snabbare och bättre frigolitproduktion.

Man kan göra så mycket med det här materialet. Det går till exempel att skapa snygga skyltar som man kommer att använda på kontor. Med olika tjocklekar så kan man få en effekt som man inte får med vanliga plast- eller metallskyltar.

Det finns ämnen som kan bryta ner cellplast så det är viktigt att man använder sig av rätt typ av lim då man ska sätta ihop fristående delar. Vattenbaserat kontaktlim och byggsilikon går bra att använda men om limmet har ett lösningsmedel som bas så kan det här leda till att frigoliten skadas. Ultraviolett ljus är också något som kan bryta ner cellplasten så man ska inte förvara frigolit i direkt solljus under alltför lång tid.

När man har använt en produkt av frigolit så kan det vara bra att veta att den kan återanvändas. Det går att smälta ner och forma om plasten så att man får nya produkter. På så vis så kan man säga att det rör sig om en plast som kan användas på ett mycket miljövänligt vis även om själva tillverkningsprocessen givetvis leder till ett energiförbruk. Frigoliten sorteras som grovsopor som är brännbara och du kan lämna in den här typen av avfall på din närmsta återvinningscentral.